Hiiren hoito ja ruokinta
Lemmikkihiiristä on olemassa nk. Suomalaistyyppinen hiiri ja englantilaistyyppisiä show-hiiriä. Suomalaistyyppinen hiiri on tyypillinen eläinkaupassa myytävä hiiri. Se on kooltaan ja korviltaan paljon pienempi kuin show-hiiri, yleensä se on myös luonteeltaan paljon vilkkaampi.
Vaaleat englantilaistyyppiset show-hiiret ovat kooltaan massiivisia. Tällainen hiiri voi painaa jopa 60g , kun sen suomalainen serkku painaa 20 g. Tummista show-hiiristä ei yleensä koskaan tule niin isoja kuin vaaleista. Show-hiirellä on myös valtavat korvat ja selkä on linjakas ja pitkä.
Hiiriuroksen ja naaraan välillä ei ole kovin suurta eroa. Uros on yleensä hieman massiivisempi ja uroksen virtsa haisee voimakkaammin. Hiiren elinikä vaihtelee hieman suvusta riippuen. Yleensä hiiri elää noin 1-1,5vuotta, joskus jopa 2vuotta.Hiiret ovat sukukypsiä jo 1-1,5 kuukauden ikäisinä, niinpä poikaset tulisi erottaa omiin sukupuoliryhmiinsä jo 3 viikon ikäisinä. Naarashiirellä on kiima 3-5 päivän välein ja se kantaa poikasia 18-21 päivää. Poikasia syntyy kerralla valtava määrä, 10-20, riippuen hieman naaraan iästä ja koosta. Siksipä omalla lemmikkihiirellä ei kannatakkaan teettää poikasia ellei tarkoituksena ole todella kasvattamaan hiiriä.
Varusteet
Hiiri viihtyy parhaiten pienessä 4-5 eläimen muodostamassa laumassa. Uroshiiret saattavat olla toisilleen hyvinkin agressiivisia, joten ne olisi parempi pitää erillään.
Hiiren kodiksi sopii parhaiten muovinen terraario, häkistä ne saattavat helposti livahtaa pinnojen välistä ulos. Myös verkkokantinen lasiterraario on hyvä, vaikka onkin painonsa vuoksi vaikeampi puhdistaa. Parasta kuiviketta on kuohkealastuinen kutterinpuru tai höylänlastut. Sahanpuru tai hiekka eivät ole hyviä kuivikkeita. Ne pölyävät helposti ja voivat hiiren kaivellessa niitä vaurioittaa hiiren turkkia tai silmiä. Terraarioon olisi hyvä sijoittaa leikkikaluksi tyhjiä wc-rullan hylsyjä ja erillaisia pahvirasioita, joihin hiiret hyvin mielellään nakertelevat reikiä. Pesämökiksi käy varsin hyvin kukkaruukku tai tyhjä kookospähkinä. Terraarioon voidaan laittaa myös juoksupyörä. Eri juoksupyörämalleista kannattaa valita suuri turvapyörä, jossa ei ole pinnoja erikseen ja jalka on kiinni ainoastaan toisesta sivustaan. Juoksupyörä on syytä olla riittävän suuri, ettei hiiren selkä taivu liikaa. Liian pienessä pyörässä juoksevan hiiren häntä voi kaareutua selän yli.
Ruokinta
Hiiren ruokinta on hyvin yksinkertaista. Sen pääravintoa ovat siemenseokset, esimerkiksi erillaiset hamsterille tarkoitetut. Jos seoksessa on paljon auringonkukansiemeniä tai maapähkinöitä, olisi hyvä poistaa niistä osa. Hiiri saattaa lihoa liaan rasvaisesta ruosta. Seokseen voi aina silloin tällöin lisätä kissain tai koiran kuovamuonaa. Hiirelle voidaan antaa siemenseoksen tilalla nk. Rotta ja hiiri pellettiä, joka sisältää kaikki hiiren tarvitsemat vitamiinit ja hivenaineet.
Tuoretta ruokaa olisi hyvä antaa siementen tai pelletin lisäksi. Erilaiset hedelmät ja vihannekset ovat oikein hyviä, esim. Kiinankaali, omena, kurkku, tomaatti, päärynä ja salaatti. Annettavat vihannekset pitää aina pestä tai kuoria huolella.
Kesäisin hiirelle voi antaa tuoretta ruohoa, voikukan lehtiä tai ja apilaa. Silloin tällöin olisi muistettava antaa kuivaa leipää tai koirankeksiä nakerrettavaksi, jolloin hiiren hampaat eivät pääse kasvamaan liian pitkiksi.
Viherruuan lisäksi hiirelle voi antaa erilaisia puuroja, perunamuusia, keitettyä makaroni tai riisiä. Mukaan voi lisätä myös purkillisen kermaviiliä, josta hiiret saavat kalsiumia. Varsinkin kantaville ja imettäville naaraille sekä kasvaville poikasille tämä on hyvin tärkeä.
Ruoka olisi hyvä antaa aina samaan aikaan vuorokaudessa, mieluiten illalla. Ruoan määrä riippuu hyvin paljon siitä minkä kokoinen hiiri on. Kantaville ja imettäville naaraille on annettava niin paljon ruokaa kun ne vain syövät, lsiäksi juomaveteen olisi hyvä lisätä pari tippaa vitamiinivalmistetta.
Juotavaksi hiirelle annettava vettä, ei esim.Maitoa. Vettä pitää olla aina tarjolla ja se tulisi vaihtaa päivittäin.
Hiiren hoito
Hiiren hoito on helppoa. Vaikka hiiri olisikin suuri näyttelytähti ei se vaadi tuntikausia kestävää trimmausta tai turkin hoitoa. Hiiren päivittäiseen hoitoon kuuluu ruokakupin ja juomapullon puhdistus ja pesu. Päivittäiseen pesuun riittää kuuma vesi, mutta pari kertaa viikossa ne olisi kuitenkin syytä pestä mahdollisimman kuumalla vedellä, johon on lisätty hiukan astianpesuainetta, harjaa käyttäen. Astianpesuaine on muistettava huuhdella erittäin hyvin pois.
Yleensä hiiret ovat hyvin siistejä eläimiä ja käyvät pissalla omassa pissanurkkauksessa. Tämä nurkkaus olisi hyvä puhdistaa päivittäin jolloin ikävä hiirenhaju pienenee huomattavasti. Useimmat hiiret oppivat käymään pissalla ja kakalla "hiekkalaatikossa" eli pienessä kupissa, johon on laitettu esim. kissanhiekkaa. Hiekkalaatikko on helpompi tyhjentää päivittäin roskikseen ja täyttää uudelleen hiekalla.
Hiiriterraario tai - häkki olisi siivottava vähintään kerran viikossa, mieluiten useimminkin. Yleenä kuitenkin omistajan (tai useimmiten omistajan äidin) nenä haistaa milloin hiirihäkkiä siivotaan liian harvoin. Terraario tai häkki kannattaa viedä pesuhuoneeseen ja pestä se suihkua ja harjaa apuna käyttäen. Häkin pesuun voi käyttäen mietoa astianpesuaineliuosta, kunhan muistaa huuhdella sen huolelisesti pois.
Hiiren terveydentila on tarkistettava päivittäin. Hiiren lyhyestä eliniästä johtuen sairauden puhkeamisajat ovat lyhyet. Illalla iloisesti häkissä tepasteleva hiiri voi löytyä aamulla karvat pörhöisenä kyyhöttämässä häkin nurkauksessa.
Suomen näyttely- ja Lemmikkihiiret
Sähköposti: Haisulit@mbnet.fi
http://koti.mbnet.fi/haisulit
|